Zastupiteľstvo nesúhlasí s výstavbou prevádzky na zhodnocovanie odpadov

27.05.2009 Sabinov

Sabinov 27. mája (TASR) – Poslanci mestského zastupiteľstva v Sabinove na dnešnom mimoriadnom zasadnutí zaviazali uznesením vedenie radnice, aby vydalo negatívne stanovisko k výstavbe závodu na zhodnocovanie odpadov z plastov, ...
Investor plánoval na zhodnocovanie plastových odpadov z elektrotechnického, automobilového, potravinárskeho, chemického priemyslu a stavebníctva využiť novú technológiu založenú na katalytickej pyrolýze. Podľa predbežných odhadov uvažovali o spracovaní približne 11.520 ton materiálu ročne. Po ukončení výstavby tu plánovali vytvoriť 39 stálych pracovných miest.
Svoj nesúhlas s vybudovaním takéhoto zámeru vyjadrili občania na verejnom prerokovaní zámeru 18. mája. Domnievajú sa totiž, že táto prevádzka bude mať vplyv na znečisťovanie ovzdušia a negatívne dopady na životné prostredie a zdravie obyvateľov.
\"V tejto súvislosti sme spustili v meste petíciu, pod ktorú sa podpísalo 3301 občanov Sabinova, ale i susedných obcí Drienica, Pečovská Nová Ves a Uzovský Šalgov. Som rád, že ju zastupiteľstvo akceptovalo, \" povedal pre TASR po hlasovaní poslanec zastupiteľstva a člen petičného výboru Vladimír Tutoky.
Niektorí mestskí poslanci na minulotýždňovom zhromaždení vyčítali primátorovi, že neboli o tomto probléme informovaní v dostatočnom predstihu. Rovnako im prekáža nejasný postup pri vydaní povolenia na výstavbu, ktoré neskôr stavebný úrad pozastavil a 21. mája nariadil konanie obnoviť. Na stretnutí sa dokonca hovorilo aj o údajnom napojení primátora mesta Petra Molčana na investora. \"Tieto klamstvá o mojom prepojení na túto firmu dôrazne odmietam. Ak občania tento závod nechcú, tak s tým nemám žiadny problém, \" konštatoval Molčan a dodal, že v súvislosti s osočovaním svojej osoby podal trestné oznámenie.
Primátor Sabinova po hlasovaní uviedol, že nebude váhať a dnešné uznesenie bez problémov podpíše. \"Využijeme všetky legislatívne prostriedky na to, aby sme pozastavili výstavbu tohto závodu, \" dodal. Postup, akým chcú svoj cieľ dosiahnuť, však odmietol konkretizovať. Situáciu podľa neho sťažuje skutočnosť, že investíciu chce spoločnosť realizovať na pozemkoch, ktoré nepatria mestu. Radnica má záujem, aby sa do procesu obnoveného stavebného konania zapojilo viac účastníkov, ktorí majú byť dotknutí touto stavbou a budú čakať aj na výsledky posudzovania vplyvu na životné prostredie. Molčan počíta s tým, že nepôjde o jednoduchý proces, ktorý dokonca môže skončiť aj súdnym sporom.
Koordinátor projektu výstavby závodu na zhodnocovanie odpadu Štefan Cily si myslí, že občania tento zámer nepochopili. O bezpečnosti ich technológie vraj svedčí aj ocenenie od odborníkov, ktorí sa zaoberajú dohľadom nad životným prostredím. Rozhodnutie nechápe aj z toho dôvodu, že existuje program rozvoja mesta a ten by mal podporovať investície. \"Keď chcú na tomto programe pracovať, musia rozmýšľať o tom, že tu bude postavená nejaká priemyselná fabrika. Každá takáto prevádzka má vyššiu energetickú náročnosť ako to, čo sme tu chceli postaviť my, \" povedal Cily. Podľa neho má spoločnosť po medializácii tohto problému v Sabinove už dve ponuky od obcí, ktoré majú záujem, aby túto prevádzku postavili v ich katastrálnom území. Odmietol však zverejniť, o ktoré samosprávy ide.
Na dnešnom rokovaní sabinovskí poslanci prijali aj uznesenie, ktorým uložili príslušným odborom mestského úradu predkladať všetky zámery týkajúce sa výroby, uskladňovania a zhodnocovania nebezpečných látok a odpadov v katastrálnom území Sabinova na posúdenie a schválenie zastupiteľstvu, ešte pred vydaním stanoviska mesta v rámci konania podľa stavebného zákona.
 

Vyberte región